Litteratur

Dette har jeg aldri fortalt til noen

I Boken

25 Mars

25/03/2015
00:00

Forslag til boklesning i godsltolen din: Dette har jeg aldri fortalt til noen

Av Maria Kjos Fonn

2015.aschehoug.no

Forlaget om forfatteren og boken:

Maria Kjos Fonn (f. 1990) har vokst opp pa Årvoll. Hun studerer på Universitetet i Oslo og går på Aschehougs forfatterskole. Dette har jeg aldri fortalt til noen (2014) er hennes første bok. For denne boken har hun fått Aschehougs debutantstipend og er nominert til Tarjei Vesaas’ debutantstipend.

I novellesamlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen er ingen innenfor, ingen har funnet sin plass, ingen forstår de sosiale lovene det er vanlig å følge. Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv eller andre.
Hver novelle inneholder situasjoner der hovedpersonene blir stilt til veggs. De blir krenket, de blir brukt, de gjør sitt eget ubehag til andres straff, og de andres straff til egen avgrunn. Men mest av alt søker de etter en forståelse og kjærlighet som ingen er villige til å gi dem, aller minst dem selv.
Novellene til Maria Kjos Fonn inneholder en rå og brutal virkelighet, og hovedpersonenes selvdestruktive, såre og iblant sykelige atferd er gjengitt hensynsløst, presist og usentimentalt. Dette er patologisk realisme med vidd.

Dagens Næringsliv om Dette har jeg aldri fortalt til noen:

“Maria Kjos Fonn klinker til med rå noveller og svart humor fra en ny generasjon. (…) Maria Kjos Fonn står frem som et fortellertalent med sans for direkte tale. (…) Hun intensiverer norsk oppvekstskildring og skittenrealisme og kan komme til å hevde seg i sporet etter folk som Lars Saabye Christensen, Jonny Halberg og Cecilie Løveid.”
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Maria Kjos Fonn deltar sammen med 11 forfatterkolleger i Gamle Aker 12 – 12:

Forfatterne urfremfører tekster om situasjonen, stedet og historiske hendelser fra kirkens 900-årige historie: Gine Cornelia Pedersen, Maria Kjos Fonn, Eivind Larssen, Fredrik Høyer, Anna Kleiva, Maria Tryti Vennerød, Dan Aleksander Andersen, Nils-Øivind Haagensen, Kristine Næss, Tone Hødnebø, Bertrand Besigye og Ole Robert Sunde; 2015.paskeogpasjon.no/1766

Her link til tekstheftet 12 - 12 Gamle Aker fra 2014 hvor fjorårets tolv tekster inngår:  http://tinyurl.com/od9pgxj