Musikk

Alessandro Scarlattis Stabat Mater

I Grønland kirke

26 Mars, kl 19:30

26/03/2015
19:30

Arrangør: Grønland menighet

Billetter kr 150,-.

Ensemble Freithoff:

- Helene  Wold, sopran

- Daniel Sæther, alt

- Maria Kornelia Lund, violin

- Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyte

- Vegard Lund, theorbe

- Kristine Rustad, viola da gamba

Om verket:

Påsken anno 1700 er et konsertprogram med italiensk musikk hvor tekstene er  hentet fra Jesu lidelseshistorie og Marias klagesang. Stabat Mater Dolorosa (oversatt: “stod der moren, fylt av smerte”) er en katolsk hymne fra 1200-tallet. Teksten skildrer Marias lidelser under korsfestelsen av sønnen. Ensemble Freithoff framfører Alessandro Scarlattis Stabat Mater, i sin helhet sjeldent fremført i motsetning til den mer kjente Stabat Mater av G. B. Pergolesi.

Vi befinner oss i Roma og Napoli og publikum vil få en intim versjon av verket knyttet opp mot tidens foretrukne triosonateformat. I sammenheng med vokalverket vil publikum få oppleve to triosonater av A. Scarlatti i ekte napolitansk stil.

Om komponisten:

Alessesandro Scarlatti virket som kapellmester i Roma, Napoli og Firenze i århundretskiftet mellom 16-1700 tallet og han var en produktiv komponist som skrev over 600 kantater, 100 operaer og flere messer og oratorier.

A. Scarlatti er anerkjent som grunnleggeren av den napolitanske skolen, en standard som preget hele Europa og som har lagt grunnlaget for den moderne opera.