Musikk

César Franck: Panis Angelicus

I Østerås kirke

26 April, kl 19:30

26/04/2015
19:30

Arrangør: Østerås menighet

Billetter kr 200, ved inngangen.

Program:

PANIS ANGELICUS av César Franck, REQUIEM av John Rutter og CANTIQUE DE JEAN RACINE av Gabriel Fauré.

Med:

Østerås Vocalis, Greverud Kammerkor, SkiMiks, Sofiemyr Kammerkor og musikere.

Sopransolist Åshild Skiri Refsdal

Musikalsk ledelse Bent Erik Hodnebrog, Ulf Krupka og Dorte Fiskaa.

Om komponisten César Franck:

César Franck (født 1822, død 1890) var en belgisk pianist, organist og komponist. Franck var en god pianist, og gjorde snart mange konsertturnéer. Likevel var det ved orgelet han skulle ha sin arbeidsplass, og han ble ansatt som organist i St. Clotilde-kirken i Paris i 1858, noe han fortsatte med til sin død. Som organist var han særlig kjent for sin store improvisasjonskunst, og det er på grunnlag av kun 12 større orgelverker at Franck av mange regnes som historiens største orgelkomponist etter Bach.

Mange av Francks verker utnytter en «syklisk form» (bruk av samme tema i flere satser av et verk). Hans musikk er ofte kontrapunktisk kompleks, med et harmonisk språk som er lett romantisk, med noe innflytelse fra Richard Wagner.

Francks berømmelse hviler i stor grad på noen få verker skrevet i hans senere år; særlig hans symfoni (1886–88), de «symfoniske variasjoner» for piano og orkester (1885), Preludium, koral og fuge for solopiano (1884) og en sonate for fiolin og piano (1886).

Om komponisten John Rutter:

John Milford Rutter (født 1945) er en britisk komponist og dirigent.

Komposisjonene og arrangementene til Rutter blir fremført over hele verden. Rutter er mest kjent for kirkemusikk, det meste forankret i den britiske korkulturen. Han har komponert og arrangert mange koraler, særlig julesanger, og han har komponert større korverk som Gloria og Requiem. (kilde: Wikipedia)

Mange kjente komponister har skrevet rekviem, og både besetning og tekstutvalg kan variere mye. Det er også skrevet rekviem med ikke-liturgiske tekster. (kilde: Wikipedia)

Om komponisten Gabriel Fauré:

Gabriel Fauré (født 1845, død 1924 i Paris) var en fransk komponist og organist.

I 1870 ble han innrullert i hæren, og deltok under beleiringen av Paris under Den fransk-prøyssiske krig. Under Pariskommunen oppholdt han seg Rambouillet og i Sveits. Da han vendte tilbake til Paris i oktober 1871 ble han organist i Saint-Sulpice.

Fra 1874 var han organist i Madeleine-kirken i Paris.

Fauré skrev musikk i et bredt utvalg sjangre; blant hans mest kjente verk er Rekviem i d-moll og Pavane (op. 50).

Om requiem:

Et rekviem er i musikken en komposisjon, vanligvis for soli, kor og orkester, med tekster, oftest på latin, fra den romersk-katolske rekviemmessen. Messen er en sjelemesse, eller messe for de døde (dødsmesse). Begrepet stammer fra det første ordet i messeteksten (requiem, norsk ro eller hvile).